Loading...
 

Τελευταία Νέα - Ανακοινώσεις

 

Διογκωμένο Πολυστυρένιο: η καταλληλότερη συσκευασία για το μπρόκολο
Saturday 28 May 2011
Article image

Η διογκωμένη πολυστερίνη είναι καινοτόμος συσκευασία για τη συντήρηση των ευαίσθητων κηπευτικών – ιδιαίτερα για το μπρόκολο, όπως αναφέρουν γεωπόνοι.

Μια καινοτόμο συσκευασία για την καλύτερη συντήρηση του μπρόκολου άρχισε να χρησιμοποιεί από φέτος ο Α.Σ.Κ.Γ.Ε. Άρδας, προκειμένου να μπορέσει να διατηρήσει όσο το δυνατόν υψηλότερη την ποιότητα του προϊόντος που καλλιεργεί και εμπορεύεται.

Ένα σημαντικό πρόβλημα που έχει να κάνει με τη διατήρηση του ευπαθούς μπρόκολου, κατάφερε να λύσει, σε μεγάλο βαθμό, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Κοινής Γεωργική Εκμετάλλευσης «Άρδας». Από το φετινό καλοκαίρι τα μπρόκολα του συνεταιρισμού διακινούνται σε νέες, καινοτόμες για τη χώρα μας συσκευασίες, που όπως φαίνεται, αυξάνουν κατά πολύ τη διάρκεια ζωής του προϊόντος, ιδιαίτερα κατά τις πρώτες εβδομάδες της εμπορικής σεζόν, που εκτείνεται από τον Αύγουστο έως το Νοέμβριο.

Η συσκευασία Τα φρέσκα μπρόκολα του συνεταιρισμού από τον Έβρο τοποθετούνται σε μια νάιλον συσκευασία και εν συνεχεία μέσα σε ένα κιβώτιο από φελιζόλ που περιέχει πάγο.
Ο αέρας, όταν περιορίζεται σε κάποιο χώρο, είναι ένας πολύ κακός αγωγός της θερμότητας. Το φελιζόλ δεν είναι ένα συμπαγές υλικό, αλλά περιέχει πολλές κοιλότητες με παγιδευμένο αέρα που ουσιαστικά μονώνουν το περιεχόμενο του κιβωτίου, μην επιτρέποντας ν’ ανέβει η χαμηλή θερμοκρασία που υπάρχει στο εσωτερικό. Με αυτό τον τρόπο ο πάγος διατηρεί την θερμοκρασία στο εσωτερικό του κιβωτίου χαμηλή για πολλές ώρες, ακόμη και αν η θερμοκρασία έξω είναι υψηλή.

Όπως μας ενημέρωσε ο κ. Στέλιος Τσακίρης, γεωπόνος και μέλος του Α.Σ.Κ.Γ.Ε. «Άρδας», η ιδέα για τη χρήση της συσκευασίας προήλθε από κάποιο αντίστοιχο προϊόν που είδαν μέλη του συνεταιρισμού σε ένα ταξίδι τους στην Ολλανδία. Οι άνθρωποι του συνεταιρισμού αναζητούσαν από καιρό μια λύση στο πρόβλημα της διατήρησης του μπρόκολου, καθώς η κλασική συσκευασία έχει αποδειχθεί ανεπαρκής σε πολλές περιπτώσεις, ιδιαίτερα τον Αύγουστο και το Σεπτέμβρη, που είναι ζεστοί μήνες.

Σύμφωνα με τον κ. Τσακίρη, η συσκευασία με το φελιζόλ και τον πάγο επιβαρύνει αρκετά το κόστος, συγκριτικά με την αντίστοιχη κλασική συσκευασία. Αυτό συμβαίνει γιατί και τα νέα υλικά είναι πιο ακριβά, αλλά και το εργατικό κόστος, καθώς επίσης και τα μεταφορικά, από τη στιγμή που τα κιβώτια είναι πλέον πιο ογκώδη και περιέχουν λιγότερο προϊόν.
Ωστόσο, το συσκευασμένο προϊόν είναι σαφώς ανώτερο ποιοτικά απ’ ότι το γνωρίζαμε μέχρι σήμερα και όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Τσακίρης: «κάποιος που θα αγοράσει ένα κιβώτιο με μπρόκολα, θα πουλήσει έως και το τελευταίο κοτσανάκι», καθώς η διαλογή στο συσκευαστήριο του συνεταιρισμού είναι πολύ αυστηρή και η συσκευασία του δίνει επιπλέον χρόνο ζωής μέχρι να φτάσει στα χέρια του καταναλωτή. Έτσι, τα μπρόκολα του συνεταιρισμού φτάνουν στον προορισμό τους φρέσκα, ακόμα κι αν έχουν περάσει πολλές ώρες και έχουν διανύσει εκατοντάδες χιλιόμετρα για να φτάσουν έως την Κρήτη ή τη Ρόδο.

Ικανοποιημένος από την επιτυχία του μπρόκολου στην αγορά, κυρίως λόγο της νέας συσκευασίας, δηλώνει ο κ. Τσακίρης. Αναφορικά με την εξέλιξη της καλλιέργειας, ο γεωπόνος του Α.Σ.Κ.Γ.Ε. Άρδα μας ενημέρωσε ότι ο συνεταιρισμός καλλιεργεί περίπου 500 στρέμματα με μπρόκολα, κουνουπίδια, λάχανα, κινέζικα λάχανα και μαρούλια, από τα οποία το μεγαλύτερο μέρος καταλαμβάνει η καλλιέργεια του μπρόκολου. Η φετινή σοδειά του προϊόντος ξεπέρασε τους 300 τόνους και ήταν μεγαλύτερη από πέρυσι, καθώς δεν υπήρξαν ιδιαίτερα προβλήματα κατά τη διάρκεια της συγκομιδής και λόγω του ότι φέτος οι παραγωγοί του συνεταιρισμού φύτεψαν περισσότερα μπρόκολα.

Δημοσιεύτηκε από τον Κώστα Παγωμενάκη στο http://ardasvegetables.blogspot.com